Norii ar putea fi alcătuiți din cristale mici de gheață, de forma acadelelor

de: Ioana Bîrsan
23 06. 2017

O nouă descoperire ne va face să ne uităm la nori într-un cu totul alt mod. Cercetătorii susțin că aceștia ar fi alcătuiți din cristale mici de gheață, de forma unor acadele.

Norii alcătuiți din mai multe cristale de gheață, deși pot părea ceva greu de crezut, ei sunt rodul unui fenomen natural care i-a intrigat îndelung pe oamenii de știință. Cercetătorii au descoperit aceste cristale după ce au examinat cu atenție peste 5 milioane de imagini realizate în timpul unui zbor cu avionul printr-un sistem complex de nori, aflați deasupra sud-vestului Marii Britanii.

Oamenii de știință s-au folosit de tehnologia cu fascicule laser pentru a captura formele cristalelor de gheață, ca parte a unui efor de a înțelege cum se formează gheața la temperaturi de peste -30 de grade celsius.

Cercetătorii au vrut să afle mai multe despre precipitații, despre durata de viață a norilor și reflectivitatea lor- toate acestea având un impact asupra vremii și climei. Ceea ce au descoperit însă a fost destul de straniu. Cristalele detectate aveau o formă neobișnuită- fiecare cerc de gheață era poziționat deasupra unui „băț”, asemenea unei acadele. Norii erau plini de aceste formațiuni, scrie Popular Science.

Cercetătorii au descris decoperirile lor într-un studiu publicat în revista Geophysical Research Letters. Descoperirea va avea un impact major și ne va permite să înțelegem cum se formează și cum evoluează norii. Oamenii de știință sunt de părere că procesul de formare începe cu cristalele de gheață, care se formează în partea superioară a sistemului de nori. Apoi, fluxul de aer cald trece prin nor, aducând cu sine picături lichide de apă. Aceste picături se ciocnesc de particulele de gheață existente și îngheață instantaneu, formând „acadeaua” din gheață.

Acadelele din gheață au o lungime cuprinsă între 0,25 mm și 1,5 mm lungime și cad spre sol cu aproximativ 3,6 kilometri pe oră. Însă ele nu își păstrează mereu forma, iar la temperaturi de peste zero grade celsius, formațiunea din gheață se topește și ia forma unei picături de ploaie.

În final, acadelele din gheață sunt încă un mister pentru cercetători, iar evidențele susțin că procesul lor de formare are loc în condiții specifice. Pentru că există un interes foarte mare în această direcție, specialiștii dezvoltă noi experimente de laborator care să le permită să observe acest proces fascinant.